Van der Waalslaan

Wij geloven in inspirerende lessen die je laten groeien en waar je in een fijne sfeer werkt. In de klas pakken we graag onderwerpen beet die we vanuit verschillende invalshoeken bekijken. Dat leert je kritische vragen te stellen en ervaringen te delen. Samen genieten we er van om schitterende prestaties neer te zetten. Binnen school en daarbuiten.

Bij ons help je jezelf en een ander om te groeien. Geef je elkaar ruimte voor ontwikkeling. Geniet je van je schooltijd en kun je trots zijn op de prestaties van jezelf en van anderen.

Op de Van der Waalslaan kun je terecht voor mavo, havo, atheneum en gymnasium (vwo en vwo-plus).

Bekijk hier onze webinar

Maak kennis met de Van der Waalslaan!

Tijdens het Open Huis op de locatie van der Waalslaan namen de razende reporters de groep 8 leerlingen mee tijdens alle avonturen van een echte schooldag. Ze nemen een kijkje bij een wel heel uniek kunstwerk… en waar komt toch die rook vandaan?


Bekijk snel de video om mee te gaan op avontuur met de razende reporters.

Voel je thuis!

Onze school telt ruim 1600 leerlingen. Dat lijkt veel, maar daar merk je bijna niets van. Wij organiseren ons onderwijs namelijk op een kleinschalige manier. Zodat jij je echt thuis voelt. Dat doen we door de school op te delen in domeinen: de afdeling mavo, havo en vwo hebben elk een eigen herkenbare plek in ons gebouw.


Hoe is het nu écht op onze school? Onze leerlingen en leraren vertellen je er graag over in deze video!

Onderwijs maken wij samen

Op de Van der Waalslaan maken wij onderwijs samen met onze leerlingen. Vind je het leuk om evenementen of culturele activiteiten op school te organiseren? Wil je leren hoe je licht en geluid tijdens bijeenkomsten of feesten gebruikt? Schrijf je graag? Meld je dan aan voor één van onze commissies! Denk aan de schoolkrant, de Culturele Commissie, de Commissie Licht en Geluid, de Evenementen Commissie en de Leerlingenraad.

Je kunt ook meedenken over jouw onderwijs in bijvoorbeeld een denktank of klankbordgroep. Wij maken onderwijs ook samen met bijvoorbeeld Universiteit Twente, ArtEZ/AKI en Saxion. Vorig jaar hebben bijvoorbeeld onze leerlingen in samenwerking met de UT op de afdeling Medische Technologie van het MST een echte operatie kunnen bijwonen.

Veel te kiezen

De grootte van onze school werkt in jouw voordeel, omdat we jou heel veel mogelijkheden kunnen bieden. Denk hierbij aan sport en cultuur, waaronder muziek. Ook kun je bij ons in de bovenbouw veel verschillende vakken en profielen kiezen: van wiskunde a tot en met d en van Chinees tot informatica.

Ook bruist onze school van de culturele activiteiten. Zo hebben we Art2Go (activiteiten in en om de stad), Prime (theaterspektakel), dansvoorstellingen voor het gymnasium, excursies naar het buitenland, dagexcursies, te veel om op te noemen! Er is een cultuurplein midden in de school, speciaal voor de vakken beeldende vorming en muziek. Naast muzieklokalen hebben we ook zes aparte muziekoefenruimtes, waar je ongestoord kunt repeteren.

Begaafdheidsprofielschool

Onze school is 1 van de 49 begaafdheidsprofielscholen in Nederland. Dit betekent dat wij leerlingen die intellectueel wat meer in huis hebben, extra uitdaging kunnen bieden. Dat doen we in samenwerking met Universiteit Twente. Mocht je hierbij specialistische begeleiding nodig hebben, dan kun je terecht bij onze orthopedagoog.


Lees meer over Begaafdheidsprofielschool

Vwo-plus

Ben je leergierig en kun je snel en goed leren? Dan is vwo-plus wat voor jou. Leerlingen van vwo-plus krijgen dezelfde lesstof, maar leren sneller zodat er meer ruimte is voor creativiteit, je eigen interesse en onderzoek doen. Op de afdeling vwo-plus werk je in samen aan projecten in samenwerking met bijvoorbeeld met NEMO Science Museum in Amsterdam, Theatersport Enschede, Rijksmuseum Twenthe, Medisch Spectrum Twente, Universiteit Twente.


Lees meer over vwo-plus of download hier de folder.

Life & Science

Wat is een ‘Moonwalker’? Hoe werkt een Lego Mindstrom Robot? Deze en andere vragen komen aan bod in het vak Life & Science. Ben je een vwo-plus leerling en geïnteresseerd in het doen van wetenschappelijk onderzoek? Dan past Life & Science echt bij jou. Je leert systematisch onderzoek doen en gaat aan de slag met academische vraagstukken. Naast jouw eigen docent krijg je ook les van studenten van de Universiteit Twente en volg je ook lessen op de UT.


Lees meer over Life & Science

Onze mavo

Onze mavo heeft een eigen plek in de school met een eigen docententeam. In de eerste klas is de mavo verdeeld in twee stromen: mavo (m) en mavo/havo (mh). Aan het einde van de brugklas wordt duidelijk welke stroming het best bij jou past. Op onze mavo kies je pas in klas 3 jouw profiel met bijbehorende vakken. Door deze keuze zo lang mogelijk uit te stellen, kunnen wij jou zo goed mogelijk adviseren en begeleiden. In leerjaar 3 en 4 volg je het verplichte vak ‘Dienstverlening en Producten’. In dit profiel maak je kennis met verschillende beroepen, arbeidsgebieden en soorten werk.

Business School voor mavo

In 2019 zijn we gestart met de Vecon Business School voor alle leerlingen in klas 1 en 2 mavo en brugklas mavo/havo. Bij onze Business School leer je over economie en ondernemerschap in het algemeen en over sociaal en duurzaam ondernemen in het bijzonder. Dat doe je met praktijk gerelateerde opdrachten. Je leert basisvaardigheden van ondernemen en ICT.

In leerjaar 3 en 4 maakt de Business School deel uit van het profiel Economie en kun je Business School als keuzevak kiezen. Sluit je de Business School succesvol af, dan krijg je naast een diploma ook een Business School certificaat en een Associatiediploma Basiskennis Ondernemerschap.

Ons gymnasium

Met Latijn en Grieks in je bagage begin je met een voorsprong aan vervolgstudies als talen, rechten, geneeskunde, filosofie en theologie. Voor het leren van grammatica en woorden kun je zowel thuis als op school gebruik maken van oefenmateriaal op de computer. Wij leren je niet alleen de talen, maar ook heel veel over de Romeinse en Griekse cultuur, geschiedenis en mythologie. We gaan op excursie naar Xanten (bij Nijmegen) en Trier (Duitsland) en op reis naar Griekenland of Rome. Kortom, bij ons gymnasium ben jij op je plek!

Honours-traject voor vwo

Ook voor vwo-leerlingen is er een Honours-traject. Na de 3e klas kun je hieraan meedoen. In de bovenbouw kun je extra vakken volgen, zelfgekozen projecten doen of vakken volgen aan Universiteit Twente of ArtEZ/AKI. Een mooie uitdaging!

Pre-University Masterclasses

Speciaal voor onze getalenteerde vwo-/gymnasiumleerlingen zijn er speciale Pre-University Masterclasses op Universiteit Twente. Hier maak je kennis met de wereld van wetenschap.

Cambridge English, DELF Frans en Goethe Deutsch

Alle leerlingen in 2 vwo volgen het verzwaarde programma Engels: Cambridge English. Binnen dit programma kun je in 3 en 5 vwo deelnemen aan de internationaal erkende certificaten. Doordat het niveau van het Cambridge English hoger ligt dan dat van de bekende vwo-eindtermen, zijn de Cambridge-certificaten een waardevolle aanvulling op jouw atheneum- of gymnasiumdiploma. Als je het eindcertificaat behaalt, heb je toegang tot alle universiteiten in de wereld!


Als je in de bovenbouw van de havo of het vwo zit, krijg je bovendien de kans om je, tijdens de reguliere lessen, voor te bereiden op een DELF-examen Frans. Dat staat voor: Diplôme d’Etudes en Langue Française. Het is een officieel Frans diploma, dat wordt afgegeven door het Franse ministerie van onderwijs. Ook krijgen havo- en vwo-leerlingen in de bovenbouw de kans om zich, tijdens de reguliere lessen, voor te bereiden op een Goethe examen Duits.

Chinese Taal en Cultuur

Bij ons kun je in alle leerjaren van de havo en het vwo ook Mandarijn Chinees leren. Dat is best bijzonder. Tegelijkertijd is het ook weer niet zo vreemd. China is een groot en belangrijk land, waarmee steeds meer Nederlandse bedrijven zaken doen. Ook gaan steeds meer Chinese toeristen in Nederland op vakantie. Jaarlijks zijn dat er maar liefst 350.000 en dat zal de komende 5 jaar gaan verdubbelen! We zijn er trots op dat onze school het vak Chinese Taal en Cultuur in zo’n korte tijd op de kaart heeft gezet. Inmiddels volgen zo’n 60 leerlingen het vak. Je leert niet alleen het Mandarijn, de officiële Chinese taal, maar ook over het land, de Chinese cultuur en de mensen: wat is er zo anders aan China, en wat niet?

Méér dan sport

Ben je goed in sport? Ook dan ben je op de Van der Waalslaan aan het goede adres. Wij doen mee aan landelijke schoolhockeywedstrijden en voetbaltoernooien en de Enschede Marathon. Vind je sport en bewegen leuk en wil je daar meer over leren? Dan is het nieuwe examenvak Bewegen Sport en Maatschappij (BSM) voor de havo echt iets voor jou! Bij BSM leer je niet alleen over verschillende sporten, maar leer je ook lesgeven, organiseren en regelen. Verbeter je presentatie- en organisatieskills en begin met een streepje voor aan je vervolgopleiding.

Extra ondersteuning

Gelukkig gaat het met de meeste kinderen goed op school. Maar wat als je – om welke reden dan ook – meer ondersteuning nodig hebt? Op het Bonhoeffer College besteden we ruim aandacht aan ondersteuning en begeleiding. Zodat jij de aandacht krijgt die je nodig hebt. In de begeleiding speelt jouw mentor een belangrijke rol. Voor meer specifieke ondersteuning kun je terecht bij diverse specialisten, zoals bijvoorbeeld een dyslexie-coördinator, een orthopedagoog of de specialisten van het Expertisecentrum. Je kunt bij ons op school ook zelf studeren of huiswerk maken onder begeleiding van een onderwijsassistent. Ook kunnen leerlingen uit de onderbouw ondersteuning krijgen van leerlingen uit de bovenbouw. Dit gebeurt aansluitend op de laatste lessen. Meer informatie over extra ondersteuning vind je in onze schoolgids.

Meer informatie

Voor meer informatie download de schoolgids of kom naar de open dagen!